Jedzenie - jak je je przedszkolak i wyjaśnienie neofobii

Warsztat dla rodziców małych dzieci (3-6 lat)

Tematyka warsztatu

Warsztat ma na celu przedstawienie wiedzy na temat żywienia oraz również wyposażenie Rodziców w narzędzia do lepszego zrozumienia i wsparcia swoich dzieci w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i pokonywaniu wybiórczości pokarmowej (neofobii).

Dla kogo?

Do kogo skierowany jest ten warsztat:

  • Rodzice dzieci w wieku 3-6 lat, rozszerzający dietę

Czego się dowiesz?

W trakcie warsztatu o prawidłowym żywieniu przedszkolaków i problemach z wybiórczością pokarmową, będzie okazja zgłębić następujące tematy:

  • Znaczenie zbilansowanej diety dla przedszkolaków;
  • Przyczyny wybiórczości pokarmowej u dzieci;
  • Metody i techniki radzenia sobie z wybiórczością pokarmową;
  • Planowanie zbilansowanych i atrakcyjnych posiłków dla przedszkolaków;
  • Rola rodziców i opiekunów w kształtowaniu nawyków żywieniowych;
  • Wsparcie emocjonalne i komunikacja z dzieckiem na temat jedzenia.

 

Program warsztatu

1. 

Zbilansowana dieta

  • Jak odpowiednie żywienie wpływa na rozwój fizyczny, umysłowy i emocjonalny dziecka, z naciskiem na kluczowe składniki odżywcze niezbędne w diecie przedszkolaka.
  • Wskazówki dotyczące przygotowania zdrowych, kolorowych i zachęcających posiłków, które przyciągną uwagę dziecka i zachęcą do jedzenia.

2. 

Przyczyny wybiórczości pokarmowej

  • Analiza różnych czynników, które mogą przyczyniać się do wybiórczości pokarmowej
  • Aspekty sensoryczne, emocjonalne oraz wpływ otoczenia i zachowań naśladowczych.

3. 

Radzenie sobie z wybiórczością pokarmową

  • Przedstawienie skutecznych strategii i praktycznych ćwiczeń;
  • Pomoc dzieciom w stopniowym rozszerzaniu diety i pokonywaniu lęku przed nowymi pokarmami.

4. 

Wsparcie emocjonalne

  • Komunikacja z dzieckiem na temat jedzenia
  • Jak rozmawiać z o jedzeniu i posiłkach w sposób konstruktywny i bez nacisku

  • Budowanie zaufania i otwartości na nowe doświadczenia kulinarne.

5. 

Rola rodziców i opiekunów

  • Kształtowaniu nawyków żywieniowych;
  • Omówienie, jak postawy i zachowania dorosłych wobec jedzenia mogą wpływać na preferencje żywieniowe dzieci;
  • Jak tworzyć pozytywne środowisko wokół posiłków.

6. 

Pytania i odpowiedzi

Zadbamy o przestrzeń do rozmowy o przedstawionych zagadnieniach i odpowiemy na pytania i wątpliwości, które pojawią się w trakcie spotkania.

 

Data i miejsce

Data:

do ustalenia

Miejsce:

Kraków, Wielicka 20

Uczestnicy:

Do 12 uczestników